Un oltean a descoperit o metodă inedită de cultivare a pepenilor galbeni. Producătorul din Dolj a reuşit să-şi dubleze profitul cultivând pepeni galbeni pe verticală, în solariile sale protejate. Plantele extratimpurii au peste doi metri înălţime, iar fructele dulci şi zemoase sunt păstrate în camere frigorifice, până când ajung pe piaţă.
Marian Baronescu, din comuna doljeană Perișor, s-a apucat de agricultură pe cont propriu, în urmă cu zece ani, după ce şi-a dat demisia de la serele de la Işalniţa. Astăzi, serele lui au devenit brand local și printre reușitele sale se numără pepenii cultivați pe verticală, după o tehnologie pe care se laudă că și-o poate breveta. (VEZI ȘI: PEPENII DE DĂBULENI, ÎNJUMĂTĂȚIȚI DE GRINDINĂ, ABIA ACUM AJUNG PE PIAȚĂ. FERMIERII SE PLÂNG CĂ NU ÎȘI ACOPERĂ NICI CHELTUIELILE)
„Este avantajoasă din mai multe puncte de vedere cultura pe verticală a pepenilor galbeni. Producţie mai bună pe metru pătrat, producţie de calitate şi un gust de calitate”, spune producătorul.
Marian susține că aceşti pepeni au un gust mult mai dulce decât cei plantaţi la nivelul solului: „Uitaţi-vă! Are un gust dulce şi aromat”.
Toată cantitatea recoltată este depozitată în depozitul frigorific în care producătorul a investit peste 70.000 euro, apoi fructele mari şi zemoase ajung la piaţă, cu preţuri de 4-5 lei /kg, engros. Cei mai mulţi fermieri însă nu se încumetă să ducă la capăt o astfel de cultură, pentru că aceasta presupune o tehnologie specială şi multă răbdare.
„E foarte greu să lege în condiţii de spaţiu protejat, unde mişcarea curenţilor de aer e limitată. Şi asta probabil că n-au înţeles fenomenul şi nu cultivă. Dar de încercat au încercat foarte mulţi”, mai spune agricultorul.
„Sunt copţi, recoltaţi, sortați şi ajung aici, în camera frigorifică, unde avem o temperatură setată de 7 grade şi îi ţinem aici până când îi livrăm. Vedeţi ce înseamnă, ce mult contează să ai o cameră frigorifică? Pentru faptul că nu mai eşti condiţionat să vinzi repede, la un preţ prost, nu mai se strică marfa şi trebuie s-o arunci”, mai spune Marian Baronescu. (VEZI AICI: PEPENII DIN DĂBULENI SUNT ÎN PERICOL. BURSUCII ȘI IEPURII AU DAT ATACUL, OAMENII S-AU ÎNARMAT CU…)
Pentru că pepenii iau mai puţin contact cu solul, fructele sunt mai ferite de boli. Astfel de culturi sunt recomandate celor care au suprafeţe mici de teren, dar care, prin această metodă, îşi pot dubla profitul.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.